Jazz är en musikgenre som har sina rötter i en mörk och svår historia, samtidigt som det var just de fruktansvärda förhållandena som skapade denna fantastiska musik. Det är en tragisk historia om slaveri och utnyttjande ur vilken en motståndskraft och hoppfullhet föddes på ett aldrig förut liknande vis. Idag finns det stora jazzfestivaler i hela världen och i Sverige finns det till och med ett förbund som heter Svensk Jazz där man månar om den svenska jazzkulturen och gör allt vad man kan för att främja den. Men låt oss först undersöka jazzens tidigaste historia.
Jazzens historia
I och med den västerländska kolonialiseringen av den afrikanska kontinenten på 1700- och 1800-talet blev slaveri en av de stora inkomstkällorna för gods- och fabrik-ägare i Europa och USA. Tusentals afrikaner transporterades från sina hem till andra länder med enda syfte att utnyttja deras arbetskraft för att man själv skulle bli rik.
De stackars människorna på slavskeppen må inte ha haft med sig något fysiskt bagage men däremot hade de med sin en rik kultur och musiktradition som för många kom att utgöra en livlina. Man sjöng sånger under de långa arbetsdagarna och skapade hela tiden nya rytmer och melodier, med bast i sin traditionella folkmusik. Man kallade det för “jazz”, en variant för ett amerikanskt uttryck för energi, jasm, då musiken var medryckande och fick dem som lyssnade på dem att vilja röra på sig.
Så småningom introducerades regelrätta instrument, som gitarrer och trummor, till den rytmiska musiken och särskilt i början på 1900-talet började de första ansedda jazzmusikerna göra sig ett namn. Låtarna spred sig över hela den nordamerikanska kontinenten och började dessutom bli populära i vita kretsar, inte minst efter att Broadway anammade musiken och började framföra uppsättningar med jazzmusik. Snart hakade Hollywood på och många amerikanska jazzmusiker reste över till Europa, där man snabbt blev förtjust i den nya musiken. Särskilt i Paris blev jazzen stor, inte minst då färgade musiker kände sig mer välbehandlade där och inte behövde underkasta sig den segregation som fortfarande rådde i USA.
Idag har jazzen utvecklats till flera olika genrer, och många yngre artister har klara influenser från denna typ av musik, inte minst sångare som Amy Winehouse, Adele och Lily Allen. Det finns jazz på alla språk och med många lokala varianter, men energin – den är fortfarande på topp.